Itthon a legtöbbször salátát csinálok vacsorára, és mindenhez ezt készítem köretnek is. Lusta is vagyok, meg persze ez egészséges is – kis változtatásokkal vagy összetevők kihagyásával Andris is vevő rá, úgyhogy ez kimagasló konyhaművészetem legjellemzőbb és legbiztosabb eleme, az otthonlévő zöldségekből és egyebekből összerakott randomsali. Íme a mai kettő – egy "lánysaláta" (fiúknak ez az édes vonal általában kevésbé jön be), és egy capreses, mozzarellával:
Mandarinos lánysaláta:
- három marék rukola
- 4 mandarin gerezdekre bontva
- egy fél kápiapaprika
- egy fél avokádó (ez viszonylag kevés volt, de sajnos a másik fele eléggé elfáradt megvétel óta)
- 5 cm póréhagyma
- balzsamszósz, vagy -szirup (előrecsomagolt)
- nagyon kevés olivaolaj
- egy marék sós, hántolt napraforgómag
- só
Capreses saláta:
- három marék rukola
- 6 nem mini, de nem is normál méretű paradicsom (kockázás után egyből sózva)
- 1 golyó mozzarella felaprítva (külön besózva és bazsalikomozva)
- 5 cm póréhagyma felkarikázva
- egy marék sós, hántolt napraforgómag
- olivaolaj
- tökmagolaj
- só, bazsalikom
A hozzávalókat felaprítva ezt eredményezték – a mandarinos lánysaláta:
És a capreses:
A visszajelzések alapján mindkettő jól sikerült. :-)