Már a nevet is utálom, hogy paleo, viszont az érdekel, hogy hogyan vihetnék be kevesebbet a sok felesleges szénhidrátból, cukorból és fehérlisztből, ezért szeretek 'paleo' cimkével megjelölt sütiket kipróbálni. A másik hatalmas trend, amit nehéz elkerülni mostanában, a nyers / vegán sütemények, amelyek mellőzik a sütést-főzést és csak természetes előfordulásukban tartalmaznak cukrot, ami szintén örök élettel kecsegtet. Egyiket sem tolnám a végtelenig, de szívesen kipróbálok egészségesebbnek tartott sütivariációkat. Emellett Apumnak is jobb lenne, ha mellőzné a cukros kajákat, úgyhogy vele is megkóstoltatok ilyen variációkat, hátha valamelyik nagyon bejön neki.
Ebben a receptben két sütit variáltam össze: egy klasszik, sütés nélküli vegán-paleo-mindenmentes-világmegváltó alap"tésztát" (ami csak datolyát és magvakat tartalmaz egy kis kókuszolaj mellett), egy joghurtos alapú, gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel kiegészíthető krémmel, amibe én a Tastyn látott csodaszép mangóvirágos feltétet tettem. Az egészben egy evőkanálnyi hozzáadott cukor, pontosabban cukorhelyettesítő (ki mit preferál) van az összetevő gyümölcsök cukortartalmán kívül, ami szerintem édességként elég menő.
Hozzávalók
A tésztához:
- 12-15 szem magozott datolya
- egy nagy marék törökmogyoró
- fél marék pisztácia (elhagyható, vagy bármilyen más maggal pótolható)
- 3 evőkanál kókuszolaj (hogy összetartsa - ez hidegben vagy szobahőmérsékleten dermed)
A töltelékhez:
- 2 görögjoghurt (vagy egy félliteres)
- egy fél vanília kikapart magja
- 2 evőkanál felolvasztott kókuszolaj (a szilárdításhoz)
- egy fél citrom leve, egy teljes héja
- egy evőkanál eritrit vagy bármilyen kedvenc cukormentes cukor, pl. stevia növény apróra tört levele, ízlés szerinti mennyiségben és fajtából
- plusz díszítéshez két érett mangó vékonyra szelve
Elkészítés
A tésztához öntsük össze az összes hozzávalót, és aprítógépben metéljük tetszetős nagyságúra. A kókuszolajat olvasztva öntsük folyamatosan hozzá. Ha már tetszik a szemcsézettsége, akkor tegyük a kívánt formájú süteményestálba, majd lapogassuk le és az oldalához, hogy nagyjából mindenhol ugyanolyan vastag legyen a "tészta". Tegyük a hűtőbe, amíg a mangórózsával bíbelődünk.
A krém összetevőit is keverjük össze, annyi cukrot vagy cukorhelyettesítőt tegyünk bele, amíg nem ízlik kóstolásra a massza. A mangókat előszőr vágjuk le a magról, majd a levágott darabokból vágjunk vékony szeteleket. A krémet oszlassuk el egyenletesen a tésztán, majd kívülről befelé haladva díszítsük fel a mangószeletekkel a tortát, mintha egy rózsa szirmai lennének. Egy picit időigényes, de a végén általában elég csinos lesz.
Nekem nagy kedvencem ez a süti, mert tényleg nem túl ártalmas, viszont nagyon finom és még jól is néz ki. És Apumnak is nagyon ízlett! :-)