Kipróbáltam a karácsonyra kapott Bezzegh Éva: 12 hónap című csodaszép szakácskönyv egyik salátareceptjét (csak az van benne) – jól sikerült. Ez a szakácskönyv tipikusan olyan, amit már csak azért is megvesz az ember, mert olyan gyönyörű – aztán egy átnézés után évekig a polcon feszít. Ezt nem szerettem volna, és úgy tűnik, hogy nemcsak a könyv dizájnja jó. Egy pár dolgot a hűtőnk aktuális tartalmához igazítva változtattam rajta, de így is nagyon jó lett. :-)
Az eredeti recept "Füstölt pisztrángsaláta mandarinnal, avokádóval" címet viselte. Mivel itthon pisztráng viszonylag ritkán van, volt viszont füstölt makréla az Aldiból, így ez volt a legfontosabb csere. Emellett a recept még zöldként bébimángoldot írt, amivel talán még soha nem találkoztam (mángolddal is csak akkor egyszer, amikor Zsuzsiéknál a betonjárda repedéseiből kigazoltuk az elburjánzott, gyomként terjedő mángoldot, amiből vittem haza egy nagy zacskóval), ehelyett én rukolát használtam, ami kb. mindig van itthon.
Szóval ezek kerültek bele az én változatomba:
- egy zacskó rukola
- 4-5 paradicsom
- 1 avokádó
- 5 mandarin
- egy füstölt makréla
- tökmagolaj
- egy marék sós, hántolt napraforgómag (tökmag helyett)
- só, bors, citrom
Az összetevőket felaprítva salátát képeztem a zöldségekből. A hal bőrét egyszerűen le tudtam húzni a halról, és rátörtem a salátára. Az eredeti receptben tökmag szerepelt, de itthon csak szotyi volt.
A végeredmény nagyon jó lett – érdemes halat tenni a narancsos salátába, és attól se kell félni, hogy a citrusfélék nem passzolnak a paradicsomhoz. Passzoltak, és még Andrisnak is ízlett, az avokádó és mandarin ellenére.
Ítélet: jöhet máskor is. :-)