Már a neve is nagyon vicces: karfiolsteak. Hogyan lehetne karfiolból steak-et készíteni? :-) Mindegy, finom egyszerű zöldségrecepteket hajtok mostanában, így kipróbáltam, és ízlett. A köret hozzá szintén karfiolból készült, és az még talán finomabb volt, mint a főszereplő. Tanulság: a tahinis karfiolpüré rettentően finom, és egy szuper, egészségesebb köretalternatíva.
Az eredeti recept a Babra megy blogról származik, néhány dolgot változtattam csak rajta. A karfiol kezelése nem vett igénybe sok időt, bár a karfiiolsteakhez azért serpenyőzni és sütőzni is kell – ez a kettő, plusz a karfiol főzéséhez vízforralóba feltett víz nálam már a biztosítékot is kicsapta (az udvarban a tábla), így az előkészület még egy kicsit hosszabb lett, de azért kb. fél óra alatt minden megvolt.
Hozzávalók – karfiolsteak karfiolpürével:
- 1 fej karfiol
- 1 tk vaj
- 1 ek tahini (szezámmagpaszta)
- 1 ek citromlé
- só, bors, citrombors
- 1 gerezd fokhagyma (itt fokhagymapor)
- szezámmag
- bazsalikom
- 1 ek gránátalmaszirup
- só, bors
A karfiolt először félbevágtam, majd a legnagyobb felületű részénél befelé másfél centis szeleteket vágtam (mint a filmekben az agyszeletek). Ehhez érdemes a szárából valamennyit megtartani az elején, hogy egyben tartsa a rózsákat. Négy szelet levágása után (karfiolt itthon úgyis csak én eszem) a maradékot rózsákra szedve feltettem főni sós vízben.
A megsózott és borsozott karfiolszeleteket pici vajon körbesütöttem (ne égjen meg, de picit piruljon), majd kb. negyedórára bedobtam az előmelegített sütőbe. A puhára főtt karfiolt a tahinivel, őrölt szárított fokhagymával (épp nem volt itthon friss), sóval, borssal és citromborssal összeturmixoltam.
A püré és a karfiolszeletekre a végén gránátalmaszirupot, szezámmagot és egy kis bazsalikomot szórtam.
Ítélet: a püré szuperjó, nagyon egyszerű és gyors, a steak se rossz, de a hosszú karfiolszár picit kemény / fás maradt, ott talán érdemes legközelebb többet levágni. Az eredeti recept a karfiolpürére za'atar fűszerkeveréket is szórt, de ez a közel-keleti fűszer még nem lakik a konyhámban, úgyhogy ezt majd legközelebb.